Sumber: Periuk tanah
Bahan-bahan: (menghasilkan +/- 10 ketul kuih ikut saiz)
1 cawan kacang dhal- basuh dan rendam semalaman
1 labu bawang besar- didadu kecil
1 tangkai cili merah saiz besar- buang biji dan hiris halus
2-3 tangkai daun kari- lurut daunnya dan hiris halus
1/2 sudu teh jintan manis
1/4 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh rempah kari (boleh tambah jika ingin lebih pedas)
garam
sedikit serbuk cili jika suka
1 biji telur gred B
1 biji telur gred B
Cara membuatnya:
1. Toskan kacang dhal dan bahagikan dua. Satu bahagian dikisar halus dalam pengisar kering. Satu bahagian lagi ditumbuk kasar atau dikisar kasar. K.An tumbuk untuk mendapat hasil yang sekata.
2. Satukan kacang dhal bersama semua bahan lain di dalam mangkuk besar. Gaul dengan tangan dan rasa masinnya. Jika cukup rasa, bentukkan bulat dan leperkan sedikit menggunakan tangan.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng di dalam kuali. Goreng kuih hingga keperangan.. K.An suka garing di luar jadi pastikan gunakan api sederhana ketika menggoreng.
No comments:
Post a Comment