About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Monday, 10 October 2011

Masalode



 Sumber: Periuk tanah

Bahan-bahan: (menghasilkan +/- 10 ketul kuih ikut saiz)

1 cawan kacang dhal- basuh dan rendam semalaman

1 labu bawang besar- didadu kecil

1 tangkai cili merah saiz besar- buang biji dan hiris halus

2-3 tangkai daun kari- lurut daunnya dan hiris halus

1/2 sudu teh jintan manis

1/4 sudu teh jintan putih

1/2 sudu teh rempah kari (boleh tambah jika ingin lebih pedas)

garam

sedikit serbuk cili jika suka

1 biji telur gred B

Cara membuatnya:

1. Toskan kacang dhal dan bahagikan dua. Satu bahagian dikisar halus dalam pengisar kering. Satu bahagian lagi ditumbuk kasar atau dikisar kasar. K.An tumbuk untuk mendapat hasil yang sekata.

2. Satukan kacang dhal bersama semua bahan lain di dalam mangkuk besar. Gaul dengan tangan dan rasa masinnya. Jika cukup rasa, bentukkan bulat dan leperkan sedikit menggunakan tangan.

3. Panaskan minyak untuk menggoreng di dalam kuali. Goreng kuih hingga keperangan.. K.An suka garing di luar jadi pastikan gunakan api sederhana ketika menggoreng.

No comments:

Post a Comment