About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Monday, 10 October 2011

Kuih kasturi



Sumber: Periuk tanah

Bahan-bahan: (menghasilkan lebih kurang 40-30 biji kuih kasturi mengikut saiz masing-masing)

2 cawan kacang hijau- rendam dengan air secukupnya semalaman
1 cawan kelapa parut putih
3/4 cawan gula pasir
1-2 sudu besar gula merah- ikut citarasa manis
sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak

Bahan salutan tepung:

1 cawan tepung gandum
1 biji telur
air secukupnya
sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Keesokan paginya, toskan kacang hijau dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan 2 cawan air biasa dan rebus kacang sehingga empuk dan kembang. (lebih mudah dan cepat jika menggunakan periuk tekanan)

2, Masukkan gula pasir, garam dan kelapa parut. Kacau rata dan perlahankan api bila kacang mula kering. Tambahkan gula merah ikut citarasa. Gaul lagi hinggalah campuran kacang menjadi pekat dan tidak berair.

3. Matikan api dan masukkan kacang ke dalam dulang ,talam atau loyang. Ratakan setebal kira-kira 1 sm. Sejukkan kira-kira 2-3 jam. (Kalau sikit, cepatle sejuk)

5. Setelah sejuk, jemputkan kacang dan bulatkan anggaran sebesar bola ping-pong. Leperkan dan padatkan. Buat sehingga habis campuran kacang.

6. Sediakan bancuhan tepung. Teksturnya agak cair sedikit daripada tepung pisang goreng agar kuih bersalut cantik. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.

7. Celupkan kuih ke dalam tepung dan goreng hingga kekuningan.... Angkat, toskan dan sedia dinikmati.

Jika ingin dibekukan, goreng kuih separa masak dan susunkan di dalam bekas bertutup. Bekukan dan kuih ni tahan berbulan-bulan di dalam peti beku... Bila nak makan, cuma perlu digoreng semula hingga garing..

No comments:

Post a Comment