BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g pokok beremi
1 cawan kelapa parut putih
1 biji bawang besar hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 inci isi cekur*
1/2 inci kunyit hidup*
2 biji cili merah*
8 biji cili padi*
1/2 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*ditumbuk lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Pokok beremi, dibersihkan, tosk hingga betul2 kering, hiris tapi jangan terlalu halus, ketepikan. (kalau boleh, cuci dan toskan beremi hingga betul2 kering).
- Kelapa parut digaul bersama bahan2 tumbuk lumat hingga rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan beremi dan hirisan bawang besar, gaul hingga mesra.
- Masukkan dalam kuali dan goreng tanpa minyak selama 2 - 3 minit. Angkat dan boleh hidangkan bersama nasi putih dan lauk2 yang lain. Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment