About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday, 28 February 2012

Sambal kicap




 Sumber: Potret kasih

Bahan2:
  • Cili padi 5-10 tangkai [mengikut kepedasan yang diinginkan]
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu gula pasir
  • 1 sudu gula merah
  • Garam secukuprasa
  • Perasa [Ajinomoto, kalau suka]
  • Sedikit jus limau
  • tambahkan sambal dgn kacang tanah goreng tumbuk lg sedap
Cara membuat sambal kicap
  • Goreng terlebih dahulu cilipadi bersama bawang putih tersebut sehingga kulit cili padi nampak layu sedikit dan bawang putih nampak kekuningan, so bila tumbuk nanti cepat hancur dan sebati.
  • Tumbuk cili padi, bawang putih tadi bersama gula pasir dan gula merah,garam dan perasa, dah siap tumbuk bolehlah tambahkan kicap manis dan sedikit jus limau.
  • Sedia untuk dihidang, sambal ni sesuai untuk dijadikan teman cicah goreng2an ( tahu/tempe/pisang/ cucur sayur dll ) ataupun bihun sup dan kerang rebus.

No comments:

Post a Comment