Sumber: Potret kasih
Bahan2:
- Cili padi 5-10 tangkai [mengikut kepedasan yang diinginkan]
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu gula pasir
- 1 sudu gula merah
- Garam secukuprasa
- Perasa [Ajinomoto, kalau suka]
- Sedikit jus limau
- tambahkan sambal dgn kacang tanah goreng tumbuk lg sedap
Cara membuat sambal kicap
- Goreng terlebih dahulu cilipadi bersama bawang putih tersebut sehingga kulit cili padi nampak layu sedikit dan bawang putih nampak kekuningan, so bila tumbuk nanti cepat hancur dan sebati.
- Tumbuk cili padi, bawang putih tadi bersama gula pasir dan gula merah,garam dan perasa, dah siap tumbuk bolehlah tambahkan kicap manis dan sedikit jus limau.
- Sedia untuk dihidang, sambal ni sesuai untuk dijadikan teman cicah goreng2an ( tahu/tempe/pisang/ cucur sayur dll ) ataupun bihun sup dan kerang rebus.
No comments:
Post a Comment