BAHAN-BAHANNYA :-)
Segala jenis ikan boleh digunakan
1 biji terung kari/ ataupun beberapa buah bendi
200 ml pati santan
1biji tommatto dibelah 4
2 cb rempah kari ikan klu nak buat rempah sendiri boleh tngk kat bawah jadikan pes
Air asam jawa secukupnya nak bancuh terus dgn santanpun ok klu nak guna asam keping pun boleh
Garam dan gula secukup rasa
sesudu beras yg dah ditumbuk tp di sangrai terlebih dahulu
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji cili hijau patah2kan je
6 biji cili padi merah
1/2 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 camca besar halba campur( halba, jintan putih, dan biji sawi saja)
2 pelepah daun kari, asingkan dari tangkainya
Resepi Rempah untuk resepi 1/2 kg. Ikan masak kari:
- Dua sudu besar (tbsp) Serbuk Cili.
- 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
- 2 sudu besar Serbuk Biji Rempah (corriander powder)
- 1/2 sudu kecil serbuk halba (Fenugreek powder).
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
* Jangan tumis rempah dengan minyak yg terlalu panas sbb akan mematikan aroma rempa
dan rempah akan berasa pahit, tumislah dgn api sedang.
*tumis bahan2 yg dihiris/ dan yg ditumbuk ( halia dan bawang) hingga betul2 garing
No comments:
Post a Comment