Bahan2:
cabai kering
bawang merah
bawang putih
tomatto
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
udang kering
gula/garam secukupnya
sedikit sos ikan
daun limau purut
sedikit belacan bakar
air akar ketumbar
air asam jawa
minyak goreng
Cara penyediaan:
- blend semua bahan
- panaskan minyak dan tumis semua bahan hingga tanak dan sesuaikan rasanya
- angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.
Air akar ketumbar tu wajib ada sbb aroma dari akar ketumbar tu la ciri khas aroma tomyam. minyak tu biar sekali didalam pes tu. bila nak guna cedok pes dgn minyak sekali. minyak pun agak2lah x mau banyak sangat.
ReplyDeletesaya kalau masak tomyam sekali dengan akar2 daun ketumbar saya masukkan. memang aroma tomyam menyelerakan..saya tgk chef wan masak dalam tv lama dulu...
ReplyDeletejemput masuk blog saya tuan/puan, kami menjual produk makanan muslim..dapatkan senarai kedai untuk belian jika tuan/puan nak mencuba atau contact saya untuk pembelian secara pos..tq
http://odzyenterprise.blogspot.com/search/label/Perencah%20Nasi