About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 17 July 2013

Tumis pucuk manis dgn daging






Bahan2:
100 gr daun pucuk manis
500 gr daging lembu tetel
4 lbr daun limau jeruk purut
2 lbr daun salam
2 cm lenguas ketuk
2 buah tomatto,dipotong-potong
1000 ml air /seperlunya
3 sdm minyak goreng
2 buah kentang ukuran sedang
100 gr carrot

Bumbu halus:

- 5 buah cabai merah
- 8 btr bawang merah
- 2 siung bawang putih
- 5 btr buah keras
- 1 cm jahe
- 3 1/2 sdt garam 
- 1/4 sdt gula pasir

Cara membuat:

1. Rebus daging lembu hingga lembut
2. Tumis  asing bumbu halus,daun limau purut ,daun salam,dan lengkuas sampai harum.tambahkan tomatto,aduk hingga layu.
3. Tuang kedalam rebusan daging
4. Masukkan Kentang dan carrot setelah kentang dan carrot agak setengah masak masukkan daun pucuk manis ,masak sampai bumbu meresap
setelah masak angkat sajikan....

selamat mencoba.....

1 comment:

  1. First time sy tengok daging cincang/tetel masak camni..nmpk menarik gak ni

    ReplyDelete