About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday 17 October 2013

Roti jala Step by step



Sumber : Dari Dapur Maklong

Bahan:
1kg tepung gandum (9 cawan)
3 cawan susu cair atau susu segar
6 cawan air biasa
1 cawan minyak jagung atau butter/margerin yg dicairkan
6 biji telur
3 sudu teh garam
pewarna secukupnya
klu nak lg lembut letak 1/2 camca teh baking powder

Masukkan semua bahan2 kedalam blender.. blend hingga bancuhan sebati..
oleh kerana blender maklong kecik.. maklong bahagikan kepada 3 bahagian.. kemudian tapis..
kemudian rehatkan 1/2jam.



Mula2 tu wajiblah panaskan kuali non-stick ni.. nak sapu minyak boleh.. tak nak pun tak apa.. sebab grenti tak melekat.. pastu picitkan acuan yang dah diisi dengan adunan berwarna kuning.. buatlah garisan lurus macam kat atas tu..



Kemudian ambil acuan yang yang telah diisi dengan adunan yang berwarna hijau.. picitkan secara melurus juga.



Buat sampai habis.. laju2 sikit.. kalau lambat2 nanti.. yang kuning tu dah garing.. yang hijau belum siap diacu.. hehe.. biarkan hingga masak.. dalam 1 minit macam tu..



Bila dah masak letakkan dekat pinggan.. telentangkan.. yang masa masak tadi sebelah atas.. bila nak gulung letakkan sebelah bawah.. supaya nampak cun gitu.. lipatkan..








maklong tumbukkan sedikit udang kering dan tumiskan bersama bawang merah dan bawang putih dlm kari udang.

No comments:

Post a Comment