Bahan-bahan (Dalam 12biji)
- 100gm tepung gandum
- 200ml santan pekat/susu segar
- 1 sudu besar jus pandan (klu ada)
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- beberapa titik pewarna hijau
- gula sebagai inti
Cara-cara
- Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis. adonan jangan terlalu pekat atau cair.
- Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
- Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..
Untuk membuat kuih cara berlauk intinya bolehlah letak ayam, daging kisar, udang ngan bawang besar dan cabai merah, daun sup/bawang, ikut kreativity masing2 dan lagi cantik letak colour kuning.
No comments:
Post a Comment