About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Friday 9 September 2011

Roti gulung sardin



Bahan bahan:

1 buku roti putih
1 tin sardin
bawang besar - potong dadu
2 biji cili merah klu nak pedas letakla cabai lebih
Sedikit tepung gandum dicampur dengan sedikit air- utk gamkan roti( bancuhan ini jgn terlalu pekat atau cair)
sebiji telur ( bancuh dengan sedikit tepung gandum agar roti tidak menyerap banyak minyak saat digoreng)

CARA 2:
1. Asingkan sardin dengan kuahnya. Dalam mangkuk, hancurkan sardin menggunakan garfu. Bila dah hancur, masukkan sikit je kuah dia.

2. Proses seterusnya, ambik sekeping roti, lenyekkan guna penggelek kayu. Supaya roti tu nipis, tak la tebal sgt semasa nak memakannya nanti. Buat proses yg sama hingga habis semua roti.

3. Kemudian, ambik roti tadi, letakkan inti sardin. Pastu, gulung roti dan gamkan menggunakan bancuhan tepung tadi. Buat hingga habis proses yang sama.

4. panaskan minyak secukupnya. celupkan roti gulung tadi kedalam bancuhan telur kemudian goreng hingga kekuningan.

Klu suka untuk inti roti boleh juga letak sosis, tapi klu saya suka letak sambal ikan bilis sebagai inti.

No comments:

Post a Comment