About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday 8 November 2011

Bubur nasi & Sambal getuk

Sumber: Dapur pelajar

Bahan2:

Beras dicuci dan direndam semalaman dgn air mineral
Halia diketuk
air/garam/kiub ayam
Ayam direbus, asingkan air rebusan dan isi ayam goreng hingga agak garing kemudian siat2
Daun bawang & daun sup dihiris halus
Ikan bilis digoreng
Lada jeruk jika suka
jika suka letak telur masin ataupun telur setengah masak
bawang goreng
secubit lada hitam

Cara-cara:

1. Rebus ayam sampai empuk, asingkan air rebusan
2. Masuk beras dalam air rebusan ayam, masuk air sikit2
3. Bila bubur hampir masak, masukkan halia, pati ayam dan garam
4. bila bubur dah masak taburkan kat atasnya ayam yg disiat2, lada merah, daun sup/ daun bawang/bawang goreng
5. Titis sedikit minyak bijan

yg ni pula sambal getuk sedap dimakan sekali ngan bubur nasi.


Bahan-bahan
  • ikan bilis
  • cili padi ~ belah dua
  • belacan ~ nak sedap bakar dulu
  • sedikit gula ~ jika suka
Cara-cara
  • Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
  • Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
  • Angkat dan toskan.
  • Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
    Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
    Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe..
  • Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap

No comments:

Post a Comment