Bahan2:
Beras dicuci dan direndam semalaman dgn air mineral
Halia diketuk
air/garam/kiub ayam
Ayam direbus, asingkan air rebusan dan isi ayam goreng hingga agak garing kemudian siat2
Daun bawang & daun sup dihiris halus
Ikan bilis digoreng
Lada jeruk jika suka
jika suka letak telur masin ataupun telur setengah masak
bawang goreng
secubit lada hitam
Cara-cara:
1. Rebus ayam sampai empuk, asingkan air rebusan
2. Masuk beras dalam air rebusan ayam, masuk air sikit2
3. Bila bubur hampir masak, masukkan halia, pati ayam dan garam
4. bila bubur dah masak taburkan kat atasnya ayam yg disiat2, lada merah, daun sup/ daun bawang/bawang goreng
5. Titis sedikit minyak bijan
yg ni pula sambal getuk sedap dimakan sekali ngan bubur nasi.
Bahan-bahan
- ikan bilis
- cili padi ~ belah dua
- belacan ~ nak sedap bakar dulu
- sedikit gula ~ jika suka
- Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
- Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
- Angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe.. - Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap
No comments:
Post a Comment