About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Monday 7 November 2011

Nasi air





Sumber: Dapur malaysia

Bahan-bahan untuk bubur nasi:
2 cawan beras ( dibersihkan)
3 hiris halia ( untuk nasi)
200 g daging ( di cuci )
Air secukupnya
sedikit garam

Cara-caranya
1. Satukan semua bahan di dalam periuk. Masak hingga nasi dan daging empuk.
2. Keluarkan daging. Potong kecil-kecil kemudian masukkan semula di dalam nasi bubur.
3. Bila bubur dah agak pekat tutup api dan biarkan dulu.

Bahan untuk Kuah Sup.
1 – 4 ketul tulang lembu
4-6 biji bawang merah ( dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3/4 inci halia (ditumbuk)
1 sudu teh lada putih ( di tumbuk)
3 sekawan ( kayu manis,bunga lawang,buah pelaga )
garam dan minyak untuk menumis secukupnya

Cara-caranya
1. Rebus tulang hingga empuk.
2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, lada putih serta bahan yang telah di tumbuk dan dihiris hingga wangi. Kemudian curahkan tumisan tadi pada kuah tulang.
3. Bila telah mendidih sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.

Bahan-bahan untuk tabur
Ikan bilis goreng/ sebarang ikan masin ambil isinya
bawang goreng
Daun sup/ bawang/ketumbar

Sos kicap
5-6 biji cili padi ( di potong)
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram secukupnya
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus limau kasturi

* Campurkan semua bahan sos dengan cili api dan jus limau kasturi.
Hidangkan bersama nasi air tadi.
Selamat mencuba….

No comments:

Post a Comment