About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday, 3 November 2011

Donut inti kacang merah


Sumber: Izah Muffin lover

Bahan:
250g tepung roti *ijah guna tepung gandum je
6g instant yeast
50g gula
2 biji kuning telur
100 ml air

50g magerine / butter
1 sudu kecil garam

cara:



Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
*Untuk buat pau canaikan dan letakkan inti kegemaran.
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.

* goreng gunakan api paling kecil.

1 comment:

  1. saya belajar dari chef rosli cara nak buat inti kacang merah sendiri, lebih terjamin dan jimat. Saya sharekan di sini moga2 boleh di manafaatkan oleh orang lain
    500gm kacang merah/kacang hitam, 500gm gula (blh kurangkan), 1/2cwn minyak masak, sedikit garam dan daun pandan.
    Cara2nya: rendam kacang, rebus smpi kembang (nak tau dah lembut picit2 kacang). Lps tu air lebihan rebusan dan kacang di kisar halus. Masak kacang dikisar tadi, letak daun pandan dan garam. Masak hingga kering (agak2 la) . last sekali masukkan gula dan minyak. Masak hingga pekat. Siap.. blh nak guna untuk buat inti..

    jemput ke blog saya..http://odzyenterprise.blogspot.com/search/label/Lain-lain

    ReplyDelete