Sumber: Potret kasih
Resepi Daging Goreng Jintan
Bahan-bahannya
300 g daging lembu ( gaul dgn serbuk kunyit & sedikit garam)
3 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
6-8 biji cili padi*
1 sudu kecil ketumbar biji ( ditumbuk kasar )
1 sudu kecil jintan manis biji ( ditumbuk kasar )
1 batang serai ( potong2 bahagian yang muda dan di tumbuk halus )
2 sudu besar kicap manis
garam & serbuk perasa
Cara membuatnya…
1. Masak daging yang telah dicampur dengan garam dan kunyit hingga kering airnya
2. Tuang sedikit minyak di dalam daging dan goreng seketika kemudian angkat.
3. Kemudian tumiskan jintan dan biji ketumbar yg dah ditumbuk kasar hingga wangi kemudian barulah masukan bahan2 lain seperti b.putih dgn halia, bawang besar, cili padi, dan serai.
4. Masukkan daging tadi kemudian tambahkan kicap manis dan sesuaikan rasanya
5. Bila sudah agak kering dan masak… angkat.
Masakan ini saya dah cuba masak dan saya menyukai rasanya. bila kita makan terasa wangi jintan, serai dan rasa rempahnya yg lemak dgn bawang besar yg dah layu tu memang menyelerakan. anak2 saya pun menyukai masakan jenis ni sbb masakan ni memang sesuai untuk budak2 sbb rasanya yg lemak2 manis dan tidak pedas cubalah.....
Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Tuesday, 28 February 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment