Sumber: Cahaya chenta
Bahan2:
200 gram daging
Sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
2cm halia - di hiris halus
pes cili kering
cili padi/ cabai besar dihiris
3 helai daun limau purut
serai - di hiris
4 sudu air asam jawa
gula/garam
:: daging yang sudah di goreng ::
Cara-cara
1) Daging di potong nipis dan di goreng hingga separuh masak. Ketepikan.
2) Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah di mesin halus. Bila dah terbit bau, masukkan hirisan halia, serai, dan daun limau purut. Goreng sebentar...
3) Masukkan cili kering yang telah di mesin tadi. Tumis hingga pecah minyak.
4) Masukkan air asam jawa, cili benggala, cili padi dan cili merah. Kemudian masukkan daging tadi.
5) Kacau sebati dan perasakan dengan gula dan garam...
No comments:
Post a Comment