IKAN MASAK KICAP PEDAS
resepi : Pak Engku
sumber : Azlita Aziz
bahan-bahan :
- 4 keping ikan merah
- 10 ulas bawang merah - kisar
- 3 ulas bawang putih - kisar
- 2 inc halia - kisar
- 15 tangkai cili merah/cili padi
- 2 biji tomato belah 4
- 2 tangkai daun sup/pandan
- 5 camca besar kicap manis
- 1 camca kecil serbuk kunyit
- *1 camca kecil biji ketumbar/jintan 2jenis
- 4 sekawan
- 200 ml air asam jawa
- sedikit serbuk kari ikan
- Gaulkan ikan dgn serbuk kunyit dan garam. goreng sehingga masak. Ketepikan
- Tumiskan rempah tumis 4 sekawan dgn daun pandan. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak dan harum baunyer...
- Masukkan pula bahan kisar yang ber tanda *, air asam jawa, kicap manis, gula melaka dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Selepas itu barulah masukkan ikan. masak sehingga pekat kuahnyer.
- Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan garam secukup rasa.
- Setelah masak hidangkan dgn taburan daun sup
No comments:
Post a Comment