Sumber: CMG
Bahan-Bahannya :-)
2 kg ubi putih
1/3 ketul ragi tapai
Tupperware atau bekas plastik bertutup
Cara membuatnya :-)
- Ubi dikupas, kerat sederhana besar. Kikis ubi tadi dengan pisau untuk membuang lendir2nya (tujuan untuk menghasilkan tapai yg putih). Belah sederhana besar dan cuci kembali, buat hingga siap. Rebus hingga ubi 3/4 masak (jangan sampai empuk!). Tos dan sejukkan.
- Alihkan ubi tadi ke dalam bekas besar. Sediakan tapis teh, masukkan ragi tapai dalam tapis dan gesek ragi tapai tadi rata2 atas ubi. Gaul dan alihkan ubi ke dalam bekas plastik bertutup atau tupperware (pastikan bekas2 tadi kering dan bersih). Letak tapai di kawasan gelap (dalam almari atau periuk bertutup) untuk 36 jam.
- Kalau zaman dulu, kami letak dalam pasu khas, alas dengan daun pisang, pastu balut dengan kain batik, lagi satu pernah juga dengar wanita kalau datang "haid" dilarang membuat tapai, hati kena tulus ikhlas dan tak boleh ada sifat hasat dengki masa nak "menapai" tu..dan macam2 lagi laa...apa2 pun itu petua saja..wallahualamm!!!
No comments:
Post a Comment