About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Saturday, 26 May 2012

Bakso resepi


BAHAN:
  • 500  gr daging lembu kisar
  • 150  ml air ice
  • 2 butir telur putihnya saja(dari dalam peti ice)
  • 2      sdt garam
  • 1      sdt gula
  • 1      sdt merica( lada putih )
  • 4      siung bawang putih
  • 100   gr tapioka (sagu)
  • serbuk perasa
CARA BUAT:
  • Masukan bawang putih,garam,gula,merica dan air ice dalam blender, haluskan.
  • Kemudian masukan daging sapi giling, haluskan.
  • Tuang kedalam baskom tambahkan tapioka, aduk rata. kemudian simpan sat dalam peti ice dalam 1-2 jam.
  • Panaskan air dalam periuk sampai mendidih,cetak adonan dgn menggunakan tangan atau senduk/camca, bentuk bulat2 masukan kedalam air rebusan sampai bakso mengapung.
  • Siapkan baskom berisi air es,angkat bakso dan rendam dalam air dingin,tiriskan.
  • nak letak backing powder sikit pun boleh 
  • Siap dihidangkan....
  •  tips nak celur bakso agar tidak lembik didihkan air dalam periuk kemudian tutup api, kemudian bulat2kan sampai semua adunan habis kemudian didihkan lagi hingga semua bakso terapung. kemudian rendam bakso yg dah siap celur tadi dalam air ice baru simpan.
  • Cara Membuat Bakso Sapi:
     

No comments:

Post a Comment