About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday, 3 June 2012

Tofu telur ngan kentang


by: Dari dapur Madiha

Bahan2:

3 tiub tofu telur – dipotong pendek2, letak dlm tapis & lalukan air paip
2 biji ubi kentang – dikupas & potong wedges
½ biji cili capsicum (optional - ku punya capsicum hijau dah nak masak..hihi..)
2 pokok daun bawang - dipotong2 1 ½ inci
1 ½ cawan air
1 sudu besar rata tepong jagung – bancuh dengan sikit air
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos hoisin
1 sudu kecil rata serbuk lada hitam (yg tumbuk/kisar sendiri) (kalau nak lebih hangat boleh lebihkan)
Garam (jika perlu)
Minyak masak secukupnya

Bahan didadu halus
½ biji bawang besar (kalau saiz kecik letak je sebiji)
1 ulas bawang putih

Cara menyediakan:

1.       Panaskan minyak secukupnya utk menggoreng kentang & tofu.  Goreng kentang yang dipotong wedges hingga masak & kekuningan. Angkat & tos. Goreng pula tofu telur hingga garing kedua2 belah. Angkat & tos.

2.      Kurangkan minyak dalam kuali tadi & tinggalkan sikit untuk menumis.  Tumiskan bahan yang didadu hingga layu & wangi.

3.      Tambahkan sos tiram & sos hoisin. Masukkan air & serbuk lada hitam.  Bila mendidih masukkan cili capsicum.

4.      Masukkan bancuhan air tepong jagung & kacau rata sehingga agak pekat.  Tambah garam jika perlu.

5.      Akhir sekali masukkan daun bawang, kentang & tofu telur & masak hingga daun bawang nampak layu sedikit. Padamkan api & bolehlah dihidangkan.
S

No comments:

Post a Comment