About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday, 24 May 2012

Wedges ala Mak Inur...




Bahan-bahan dan cara-cara nak menyediakan :
  1. Kentang bersaiz sederhana basuh bersih2 jangan buang kulitnya kemudian potong ikut bentuk wedges
  2. rebus kentang tadi dengan bawang putih yg ditumbuk lumat(5ulas) dgn sedikit garam hingga betul2 empuk.
  3. bancuh sedikit tepung beras dgn tepung gandum dengan ukuran 1:1/2 campurkan dgn lada hitam yg dah ditumbuk kasar, perasa, dan secubit garam, bawang putih tumbuk, buat agak pekat.
  4.  celupkan kentang tadi kedalam adunan kemudian goreng  sehingga kekuningan.
  5. Hidangkan bersama sos atau mayonis.

Note: untuk anak2 ku inilah resepi kentang yg mak jual dulu kat sekolah. kod2 lah esok2 teringin nak makan, bolehlah cuba buat...

No comments:

Post a Comment