About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday 11 July 2013

Masakan Indonesia Urap


 Urap ni masakan Indonesia, klu dimalaysia ada juga masakan jenis ni dipanggil kerabu. yg membedakan urap dengan kerabu ialah penggunaan kencur/cekoq di dalam bumbunya. kerabu yg biasa terkenal dimalaysia  macam kerabu pucuk paku, kerabu tauge, dll. tp urap dia menggunakan 3 atau 4 jenis sayuran atau lebih yg dicampur sekali dalam penyediaannya.

 Bahan sayur2an untuk urap :
  • kacang panjang potong dalam 3cm
  • kobis di hiris
  • tauge
  • kangkung
  • daun pucuk ubi
  • celur kesemua sayur diatas secara berasingan , agak2 rangup je x mau lembik sangat.
Resep Bumbu Urap  :
  • cabai merah
  • cabai kecil
  • bawang merah
  • bawang putih
  • kencur/cekur secukupnya
  • 3 lembar daun jeruk purut dihiris
  • sedikit belacan dan asam jawa secukupnya
  • garam dan gula merah secukupnya
  • kelapa muda diparut
Cara Membuat bumbu Urap 
  1. giling halus kesemua bahan di atas kecuali asam jawa.
  2. cairkan asam jawa dengan air kemudian campur dengan bumbu yg dah halus tadi
  3. last kali masukan kelapa + bumbu yg dah halus tadi + air asam jawa + garam dan gula merah secukupnya + daun limau purut.
  4. kemudian masaklah kesemua bahan diatas diatas kuali dengan api yg perlahan hingga tanak. kemudian sejukkan lepas tu bolehlah gaulkan dengan sayur2an yg kita celur td.

No comments:

Post a Comment