Urap ni masakan Indonesia, klu dimalaysia ada juga masakan jenis ni dipanggil kerabu. yg membedakan urap dengan kerabu ialah penggunaan kencur/cekoq di dalam bumbunya. kerabu yg biasa terkenal dimalaysia macam kerabu pucuk paku, kerabu tauge, dll. tp urap dia menggunakan 3 atau 4 jenis sayuran atau lebih yg dicampur sekali dalam penyediaannya.
Bahan sayur2an untuk urap :
- kacang panjang potong dalam 3cm
- kobis di hiris
- tauge
- kangkung
- daun pucuk ubi
- celur kesemua sayur diatas secara berasingan , agak2 rangup je x mau lembik sangat.
Resep Bumbu Urap :
- cabai merah
- cabai kecil
- bawang merah
- bawang putih
- kencur/cekur secukupnya
- 3 lembar daun jeruk purut dihiris
- sedikit belacan dan asam jawa secukupnya
- garam dan gula merah secukupnya
- kelapa muda diparut
Cara Membuat bumbu Urap
- giling halus kesemua bahan di atas kecuali asam jawa.
- cairkan asam jawa dengan air kemudian campur dengan bumbu yg dah halus tadi
- last kali masukan kelapa + bumbu yg dah halus tadi + air asam jawa + garam dan gula merah secukupnya + daun limau purut.
- kemudian masaklah kesemua bahan diatas diatas kuali dengan api yg perlahan hingga tanak. kemudian sejukkan lepas tu bolehlah gaulkan dengan sayur2an yg kita celur td.
No comments:
Post a Comment